Ajatukseni perustulosta

Perustulosta on olemassa erilaisia malleja ja näkemyksiä, osaa malleista on jo jonkin verran päästy jopa kokeilemaan, mutta tuloksista en ole aivan varma, käsittääkseni ne on olleet aika positiivisia.

Millä tavalla minä näkisin sitten perustulon? Tiedän, että työttömillä ja vähävaraisilla on tiukkaa taloudellisesti, kun jo työssäkäyvillä ei aina tunnu rahat riittävän.

Mitä perustuloon tulee, niin näkisin sen enemmänkin tukiviidakkojen ja byrokratian purkutalkoina, etten välttämättä laittaisi siihen enempää rahaa, toki asuntojen vuokrat ja ruoan hinta kallistuu koko ajan, että siinä mielessä joko työttömyyskorvausta tai toimeentulotukea voisi nostaa.

Kun ajattelee työttömän tai vähävaraisen arkea, niin olet koko ajan erilaisten tukien varassa ja elämä on sellaista kädestä suuhun elämistä ja erilaisten hakemuksien täyttelyä, niin ei se kuulosta kovin ihmisarvoiselta elämältä, pikemminkin päinvastoin.

Jos nyt ei mitään ihmeitä tapahdu, niin työttömän ja vähävaraisen talous on aika sama kuukaudesta toiseen, niin ihmettelen juuri tätä jatkuvaa hakemusten täyttelyä ja mitä esimerkiksi toimeentulotukeen tulee, niin se on ollut välillä jännittävää huomata, että nämä virkailijat suhtautuu toimeentulotukeen niin, että he maksaisivat sitä omasta pussistaan ja jos en aivan väärässä ole, niin minusta toimeentulotukeen varattuja rahoja, näitä ns. korvamerkittyjä rahoja on paljon enemmän mitä ihmiset hakevat, että sitä rahaa jää joka vuosi yli. Voin toki olla väärässä.

Minun perustulomallini olisi sellainen, että niputtaisin nämä kaikki tuet yhteen, jota työttömät ja vähävaraiset saa. Sanotaan, että tekisit yhden hakemuksen esimerkiksi vuoden alussa ja tällä yhdellä hakemuksella pärjäisit sen vuoden eteenpäin, ellei nyt sitten suuria muutoksia elämässä tapahdu, esimerkiksi muutto tai vuokrannousu tai perheenlisäys, niin sitten tilanne on tietysti arvioitava uudelleen.

Minusta se on jotenkin nöyryyttävää ja ihmisten kiusaamista, että joka kuukausi joutuu leuka rinnassa hakemaan tukia uudelleen ja uudelleen. Sitten kun sieltä uupuu jokin liite, niin käsittelyaika pompsahtaakin viikosta, kahteen. Eihän se näiden virkailijoiden elämään vaikuta, kun he saavat palkkaa siitä, mutta entä sitten se toinen puoli?

Jos saataisiin tuollainen turha byrokratia pois, niin se helpottaisi kaikkien elämää ja tämä byrokratia ei ainoastaan koske perustuloa, vaan oikeastaan kaikkea, jossa liikkuu raha. Tukiviidakkokin pienenisi huomattavasti, jos esimerkiksi kolme tukea niputettaisiin yhteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *