Hehkulamppuhuijaus – Oliko ennen kaikki paremmin?

Moni teistä on varmaan nähnyt dokumentin hehkulamppuhuijaus (The Light Bulb Conspiracy) tai vähintään kuullut dokumentista, jos et ole, niin se kannattaa katsoa. Ajatellen esimerkiksi sitä ajatusleikkiä, että ennen oli kaikki paremmin, niin oliko tosiaan näin? Osa ystävistäni on edelleen sitä mieltä, että koko hehkulamppuhuijaus, oli huijaus itsessään. Ettei niin ole voinut käydä, mutta mitä mieltä itse olet?

Uhka vai mahdollisuus?
Uhka vai mahdollisuus?

 

Mikä minut saa ajattelemaan toisin, että miksi tässä ei olisi perää? Ajatellaan vaikka omaa lapsuuttani, niin esimerkiksi meidän perheen kuvaputkitelevisiossa ei ollut mitään vikaa. Sillä pärjättiin 10, ellei 20 vuotta, kaikki toimi niin kuin pitääkin ja avioliitot useimmiten kestivät ne pienet, jos ei suuretkin heilahdukset.

Mikä tilanne sitten tänä päivänä on se, että esineistä, laitteista ja parisuhteista on tehty niin herkkiä ja pinnallisia, että pienikin kolaus johtaa joko uuden esineen, laitteen hankkimiseen tai parisuhteesta eroamiseen. Sitten on ollut näitä malliesimerkkejä, kuten Apple, että tavallaan tahallaan hidastaa laitteitaan, että ihmiset ostaisivat uusia laitteita tai se, että tulostin ymmärtää, että olet käyttämässä halpaa tulostinkasettia, etkä yrityksen omaa kasettia, joten et voi tulostaa. Mietin vaan, että mikä järki tässä on?

Mitä mieltä YLE oli sitten tästä dokumentista vuosina 2015-2016:

”Tavarat voisivat kestää moninkertaisesti sen ajan, mitä ne nyt kestävät.

1920-luvulla syntyi kartelli, joka päätti, kuinka pitkään lamppu saa toimia. Näin lisättiin kysyntää, ja käytäntö levisi muihin tuotteisiin.

Muuan vaikutusvaltainen mainontaa tutkiva lehti totesi 1920-luvulla, että kestokulutushyödyke on bisneksenteon murheenkryyni.”

Mutta pallo on nyt sinulla. Oliko ennen kaikki paremmin? Vai olenko täysin väärässä?

Lähde: Hehkulamppuhuijaus.

PS: Areenasta en enää dokumenttia löytänyt, mutta se oli vielä nähtävissä ainakin Youtubessa, eli kannattaa katsoa.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *