Pahoinvoiva kansa hyvinvointivaltiossa

Suomea on aina pidetty sellaisena lintukotona ja turvapaikkana, mutta mielestäni nyt olemme ajautuneet aika kauas tästä ajatusmaailmasta. Viime viikkoina kun on uutisia lukenut, niin ne on kertoneet aika karua kertomaa siitä, missä tilassa Suomi tällä hetkellä on.

Lyhyenä kertauksena viime viikkojen otsikoista. Otsikoissa on olleet esimerkiksi raiskaukset, pahoinpitelyt, puukotukset, hakaristit, polttopullot, ynnä muut sen sellaiset todella positiiviset asiat, joita me varmasti kaikki haluamme päivittäin lukea iltapäivälehdistä.

Mikä oma näkemykseni sitten on, että mistä nyt kiikastaa että Suomesta on tullut tällainen Albania (ja kohta varmaan Albaniakin ottaa sen loukkauksena, että vertaamme Suomea siihen). Päättäjät jo ennen ja nyt jaksavat toitottaa niitä samoja fraaseja, johon jo kansalaisetkin alkavat pikku hiljaa kyllästyä, kuten esimerkiksi se, että menemme kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, vaikka todellisuudessa eriarvoisuus vaan kasvaa koko ajan.

Mistä näin olen sitten päätellyt? Esimerkiksi siitä, että tällä hallituskaudella lähes kaikki leikkaukset ovat kohdistuneet jo valmiiksi vähävaraisiin, elämisen ja asumisen vaan kallistuessa. Päättäjät ovat kyllä puhuneet esimerkiksi palkkamaltista, mutta ilmeisesti tämäkään ei koske heitä itseään, vaan meitä. Puhutaan yhteisistä talkoista, joihin he eivät myöskään ota osaa.  Sitten osalla meidän päättäjillämme on myöskin otsaa viisastella sillä, että antavat tällaisia säästö- ja sijoitusvinkkejä, että ostatte esimerkiksi muutaman osakkeen, niin köyhänkin arki muuttuu kummasti. Harmi vaan, että he ovat jo leikanneet köyhiltä sen verran, ettei tarvitse mistään osakkeista paljoa haaveilla. Samaan aikaan nämä päättäjämme säilövät rahojaan joko yritysten, yhdistysten tai ammattiyhdistysliikkeiden pankkitileillä, elleivät sitten panama-paperien takana.

Nyt kun tilanne on ollut pitkään se, että köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu, niin mikä tähän lääkkeeksi?

Tuloeroja on kavennettava ja että työstä maksettaisiin sellaista palkkaa jolla tulee toimeen, ja mahdollisesti niin, että siitä jäisi myös vähän säästöön, koska kaikki meistä eivät halua olla pankeille velkaa. Ja toisin sanoen, minusta raha pitäisi saada enemmän kiertoon, eikä niin että sitä pantataan pankkitileillä. Kun ostovoima paranee, niin se tarkoittaa myös sitä, että työtäkin olisi enemmän tarjolla. Tietysti tässäkin sitten taas törmätään siihen ongelmaan, että kun se työntekijän ylläpito on niin hankalaa ja kallista, että jos yrittäjän näkökulmasta haluaisit maksaa työntekijällesi 1500 euron nettopalkkaa, niin yrittäjän näkökulmasta ja yrittäjälle tällainen työntekijä maksaa noin 3000-5000 euroa. Jokainen meistä voi tässä vaiheessa kysyä itseltään, että onko tässäkään enää mitään järkeä?

Tällä hetkellä en yhtään ihmettele miksi levottomuus ja väkivaltaisuus on kasvanut maassamme, kun tavalliset kansalaiset on ajettu nurkkaan (ja kaikki tietää miten eläimetkin siihen suhtautuu, kun heidät ajetaan nurkkaan). Samaan aikaan päättäjämme seuraa meitä norsunluutorneistaan, että miten me pärjätään täällä, kun levottomuudet ainoastaan kasvaa.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *