Aikapankki – Uhka vai mahdollisuus?

Olen miettinyt jo pitkään tätä aikapankki- ja vaihdantatalousajatusta. Miksi se koetaan jotenkin vääränä tai ongelmallisena, vai onko siitä tehty tahallaan sellainen, ettei ajatusta haluta ajaa eteenpäin, jakaa tai hyväksyä.

Saatan tehdä tästä tikusta asiaa, mutta mitä olen ajatellut, niin koetaanko tällainen aikapankki- ja vaihdantatalous sitten jotenkin uhkana tälle nykyiselle systeemillemme? Miksi emme voisi ajatella että nämä kulkisivat tavallaan rinta, rinnan. Sillä tavalla ’laillisesti’ ja niin, ettei siinä olisi mitään hämärää tai pelättävää.

Jos ajatellaan esimerkiksi sosiaalista mediaa, niin sehän on täynnä kirpputoreja, joihin ei aina liity raha, vaan jossa tavara vaihtaa omistajaa. Tämä ei jotenkin tunnu olevan kenellekään ongelma, eikä sen minusta pitäisikään olla kenellekään ongelma, että sosiaalisessa mediassa lamppu vaihtuu muutamaan kahvipakettiin.

Mutta sitten päästään itse aiheeseen, eli aikapankkiin. Saa korjata, jos olen väärässä, mutta tällaisen käsityksen olen ainakin saanut, että ajatellaan vaikka putki- ja sähkömiestä, jotka ovat hyviä ystäviä keskenään ja molemmat ovat ajatelleet rakentaa omakotitalon.

Putkimies tottakai ’putkittaa’ sähkömiehen talon, siinä missä sähkömies ’sähköittää’ putkimiehen talon. Oliko tässä vaiheessa kun verottaja tai jokin muu viranomainen heräsi, että hetkinen? -Että eihän tämä mene nyt yhtään niin kuin pitäisi. Siis, se on kuitenkin tavallaan heidän vapaa-aikaansa, niin miksi tällaiseen asiaan pitäisi ylipäätään puuttua ja viimeksi kun tarkistin, niin ei meidän vapaa-aikamme pitäisi kuulua kenellekään, että kuinka me sen käytämme. Uskon, että tällaista tapahtuu todella paljon, mutta siitä ei vaan kerrota kenellekään, kun se on olevinaan vähän ’laitonta’ ja ei kukaan halua ikävyyksiin viranomaisten kanssa.

Tässä on minusta paljon mietittävää, ajatellaan nyt esimerkiksi talkoita tai festivaaleja, koska festivaalit ovat olleet aina lähellä sydäntä ja olen monta kertaa ollut ns. vapaaehtoisena töissä musiikkifestivaaleilla, käytännössä katsoen monella festivaalillahan tällainen vapaaehtoinen ’talkootyöntekijä’ saa vapaan pääsyn alueelle ja monta kertaa myös ruokaa. Ja jos en aivan väärin muista, niin jokin musiikkifestivaali oli uutisissa juuri näistä talkootyöntekijöistään.

Täytyy myöntää, etten ole tyyliin koskaan Forssaa pidemmälle matkustanut, mutta olen sitä miettinyt että miten tuolla muualla maailmassa, muissa valtioissa suhtaudutaan rahaan, verotukseen tai sitten kaikennäköisiin lakeihin, pykäliin ja säädöksiin. Jotenkin tuntuu, että meidät suomalaiset verotetaan ainakin kuoliaaksi täällä ja sitten jos saat jonkin idean, millä elättää perheen, niin eikö jokin perkele tule siihenkin väliin, että ei meidän Suomessa tällaista ja pahimmassa tapauksessa maksat sakkoja tai muita kipurahoja jollekin hiekkap***lle, joka on asiasta herneen vetänyt.

Offtopic tähän loppuun: Meitä suomalaisia työttömiä kun on _PALJON_ ja ainakin aikaisempien vuosien perusteella, sitä ’korvamerkittyä’ rahaa on jäänyt jopa vähän yli, kun kaikki eivät ole ymmärtäneet sitä hakea, kiitos toimeentulotuen ja Kelan tukiviidakon, kun jotenkin tuntuu että hekin haluavat oikein pihdata sitä rahaa, niin kuin he joutuisivat ikään kuin sen omasta pussistaan maksamaan. Toki tilanne on nyt ollut vähän huolestuttavampi tämän aktiivimallin jälkeen.

Mutta ajattelin tosiaan sellaista, kun töitä on vaikea tai miltei mahdoton saada tällä hetkellä. Mitä jos perustettaisiin tällainen ’työttömän työaikatili’, jolla esimerkiksi vuoden työttömänä ollut saa tienata kuukautta kohden esimerkiksi sen 50-250 euroa verottomana ja niin, ettei se vaikuta hänen tukiinsa. Ja että jos tienaat helmikuussa vaikka 20 euroa, niin maaliskuussa saat tienata taas 20 euroa enemmän. Kiitos tämän kankean järjestelmän ja tukiviidakon, niin työttömän on hankala ottaa sellaisia pätkätöitä vastaan, jotka kestävät esimerkiksi päivän. Onhan meillä sitten myös paljon näitä palveluita kevytyrittäjyydestä, mutta sekään ei aina välttämättä kaikkia houkuta, jos he ottavat palvelumaksua sen 2/3 osaa, niin 10 euron ruohonleikkuusta jää 3 euroa käteen.

Ja koska tämä järjestelmä on kankea ja kivikautisen vanha, niin tässä minusta Suomen valtio tekee hallaa itselleen, sillä meillä on paljon osaavaa ja motivoitunutta porukkaa, mutta koska työttömän kohdalla se on niin saatanan hankalaa, pitää laskea niin pirun tarkkaan että entä jos teen tänään 7 tuntia töitä, 6 tunnin sijaan, niin menetänkö kaikki tukeni ja näinhän se asia ei saisi olla, yhteiskunnan pitäisi tukea työttömiä, eikä työttömän yhteiskuntaa. Mitä kauemmin työtön joutuu olemaan ilman työtä, niin sitä etäämmäksi se tästä yhteiskunnasta ajautuu ja uskoisin myös että se aikaisemmin hankittu ammattitaitokin katoaa vuosien saatossa.

Ei keppiä, vaan lisää porkkanoita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *