Pitäisikö yritysten tai valtion tukea työntekijöitä paremmin pitkien työmatkojen suhteen

Työttömänä sinulla on usein aikaa ja energiaa, mutta ei rahaa. Työssäkäyvänä tilanteen kuvittelisi olevan niin, että sinulla on rahaa, mutta ei läheskään niin paljoa aikaa ja energiaa kuin työttömänä, mutta joskus tilanne työssäkäyvänä voi olla niinkin, että sinulle ei jää juuri sen enempää rahaa kuin työttömänäkään, joka kuulostaa aika absurdilta tilanteelta.

Tiedän, että tämä tukiviidakkomme on hyvin kattava. On liikkuvuusavustusta (jota juuri ei mainosteta työttömälle siinä vaiheessa kun hän on sopimassa työsopimusta), työmatkatukea (taitaa kuulua liikkuvuusavustuksen piiriin), kilometrikorvausta ja että työmatkat voi ilmoittaa verovähennyksiin.

Ja jos verovähennyksiä ajatellaan esimerkiksi vuositasolla, niin nekään eivät välttämmättä kovin paljoa lämmitä. Ihmisellä saattaa vuositasolla mennä työmatkoihin kuukauden päivät ja taloudellisesti siihen saattaa kevyesti kulua kuukauden palkka, sitten jos saat takaisin esimerkiksi sen 200 euroa, niin se tuntuu aika mitättömältä korvaukselta.

Työntekijöiden tulisi saada kohtuullinen korvaus perustuen työmatkojen pituuteen ja siihen menevään aikaan.
Työntekijöiden tulisi saada kohtuullinen korvaus perustuen työmatkojen pituuteen ja siihen menevään aikaan.

Kun puhutaan tasa-arvosta ja siitä, että kaikki olisivat tasa-arvoisessa asemassa, niin tämä on minusta yksi hyvä esimerkki, miksi me emme sitä ole. Toisella työntekijällä saattaa kestää 30 minuuttia päästä töihin ja takaisin ja matkan voi taittaa esimerkiksi polkupyörällä, jolloin kustannuksiakaan ei juuri ole, kun toisella työntekijällä matka saattaa kestää 2 tuntia ja kilometrejä voi kertyä esimerkiksi 70-80 päivän mittaa, joten oman auton käyttö tai julkinen liikenne on ainoa mahdollisuus. Tässä on minusta selkeä ristiriita, joka pitäisi ratkaista.

Oma ajatukseni olisi, että yritys tai valtio (kuka mahdollisen tuen takana sitten olisikin), ottaisi huomioon työntekijän työmatkojen pituuden niin, että siinä huomioitaisiin matka ja siihen kulunut aika ja sen mukaan laskettaisi korvaus, jonka työntekijä saa kuukaudessa tai palkkajakson aikana.

Tiedän, että ajatus saattaa kuulostaa epäreilulta heitä kohtaan, ketkä asuvat työpaikan vieressä ja käyvät töissä esimerkiksi juuri tuolla polkupyörällä, mutta toisaalta tämä kuulostaa myös epäreilulta heitä kohtaan, ketkä tulevat töihin vähän kauempaa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *