Sopeutumisraha kuuluu kaikille

Tarkoituksenani oli avata ajatuksiani sopeutumisrahasta, joka ennen tunnettiin nimellä sopeutumiseläke ja jota nauttivat lähinnä kansanedustajat, jotka ovat jo jättäneet eduskunnan ja kansanedustajan tehtävät.

Jos nyt ajatellaan kansanedustajia jo nyt noin muuten, että he nauttivat sanotaan 5 000 euron palkkioita joka kuukausi, siinä missä sinä ja minä tehdään töitä joka päivä 8 tuntia ja tienaamme noin 2000-3000 euroa kuukaudessa, mikä on jo puolet vähemmän, ellei enemmänkin kansanedustajien palkkioista. Kansanedustajathan eivät ihan tällaisia päiviä normaalisti tee, mitä me teemme, ainakaan jos huomio heidän lomansa ja lomiensa pituuden.

Ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin ei kansanedustajat ole edustaneet kansaa ainakaan viimeiseen 4 vuoteen, omaa tilipussiaan lähinnä kasvattaneet ja tästä tilipussin kasvattamisesta tuli mieleen, että tämä on yksi asia, joka pitäisi ehdottomasti korjata. Ei se nyt niin voi mennä, että jos tuloerot ovat jo valmiiksi tuollaiset, niin kyllä siinä kansanedustajienkin pitäisi tulla vastaan. Minusta kansanedustajien palkkioita voisi surutta leikata sen 1/3:aa, niin tuloerot pysyisivät edes jotenkin kohtuullisina.

Nyt eksyimme taas vähän aiheesta, mutta palatakseni tähän sopeutumiseläkkeeseen, eli sopeutumisrahaan. Niin aikaisemmin sopeutumiseläkkeen aikana, jos olit ollut 7 vuotta eduskunnassa, olit oikeutettu sopeutumiseläkkeeseen, joka oli 2000 euroa kuukaudessa ja tätä perusteltiin sillä että kansanedustajaksi valittu ihminen menetti siviilitaustansa, mikä vaikeutti työnsaantia edustajauran jälkeen. Voin kertoa, ettei se ainakaan kaikkia kansanedustajia ole estänyt saamasta uusia töitä ja töiden ohella sitten tätä sopeutumiseläkettä.

Jos nyt ajatellaan tuota 2000 euron sopeutumiseläkettä, mitä normaali työssäkäyvä ihminen saa nettona käteen ja jos sitten ajattelee työtöntä, niin sitten siinä onkin jo tuplasti enemmän.

Viime vuonna sopeutumiseläkkeitä maksettiin yli miljoonalla eurolla, niin ei tarvitse olla mikään ydinfyysikko, yhdistääkseen kaksi pistettä ja että osaisi nimetä ne oikeat ’sosiaalipummit’ ja vapaamatkustajat.

Tällä menolla tuloerot ainoastaan kasvavat, vaikka suotavaa olisi että tilanne menisi toiseen suuntaan.
Tällä menolla tuloerot ainoastaan kasvavat, vaikka suotavaa olisi että tilanne menisi toiseen suuntaan.

Ja jos nyt ajatellaan sitten sitäkin puolta, että keneltä eduskunta on ollut valmiita leikkaamaan, niin ihme kyllä, arpa onni on osunut köyhiin, vähävaraisiin ja opiskelijoihin. Minusta tässä on leikattu nyt pikkuisen väärästä päästä, ajatellen juuri esimerkiksi tuloeroja ja sitä, ettei kansanedustajat kyllä luovu palkkioistaan, melkein vaatimalla vaativat vaan lisää.

Nyt pitkällisen pohjustuksen jälkeen päästään oikeastaan itse aiheeseen, että minusta tällainen sopeutumiseläke tai nykyisin sopeutumisraha kuuluisi kyllä aivan kaikille kansalaisille, ei ainoastaan kansanedustajille tai eduskunnassa palvenneille, koska ihmisiä hekin vaan on.

Jos ajatellaan ihan normaalia työssäkäyvää ihmistä, joka on tehnyt pitkän uran jonkun tietyn yrityksen palveluksessa, ja jos työt loppuvat, tai työntekijä haluaa vaihtaa alaa tai lähteä opiskelemaan, niin miksi hän ei olisi oikeutettu tällaiseen sopeutumiseläkkeeseen? En sitä sano, että sen tarvitsisi olla tuo 2000 euroa, mutta vaikka sama summa, jota ehdotin jo vähän noille kansanedustajien palkoille, eli palkasta tulisi sitten se 1/3 tätä sopeutumiseläkettä, niin ei tarvitsisi tavallaan ihan tyhjän päältä aloittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *